Βιταμίνη C, ο σύμμαχος της υγείας

620px-L-Ascorbic_acid.svgΗ βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το όνομα του προέρχεται από το στερητικό πρόθεμα α- και το σκορβούτο μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C.

Η βιταμίνη C είναι παράγωγο της γλυκόζης και πολλά ζώα έχουν την ικανότητα να το παράγουν μόνα τους. Αν και τα περισσότερα σπονδυλωτά μπορούν να παράγουν το ασκορβικό οξύ, κάποιες ομάδες τους όπως τα πρωτεύοντα θηλαστικά δεν μπορούν να το παράγουν και είναι απαραίτητο ως θρεπτικό συστατικό της διατροφής τους. Απαιτείται για την αύξηση και επιδιόρθωση συνδετικού ιστού, των δοντιών, των οστών και των χόνδρων, καθώς συμμετέχει στην υδροξυλίωση του κολλαγόνου.

Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπου σε βιταμίνη C είναι μεγάλες και φτάνουν τα 70-80 mg.

Η έλλειψη της C προκαλεί την ασθένεια σκορβούτο, γνωστή και ως «νόσος των ναυτικών», γιατί παλαιότερα στα πλοία οι ναυτικοί σε μεγάλα ταξίδια κατανάλωναν κονσέρβες και από τη διατροφή τους έλειπε εντελώς η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με συνέπεια να εκδηλώνουν συχνά τη νόσο. Η χορήγηση βιταμίνης C  θεραπεύει εντελώς τη νόσο σε λίγες μέρες.

Με το κάπνισμα ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, για αυτό συνιστάται οι καπνιστές να πίνουν πολλούς χυμούς πλούσιους στη βιταμίνη.

Η βιταμίνη C προφυλάσσει από το κοινό κρυολόγημα και πολλές άλλες παθήσεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εμπεριέχεται σε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών με πλουσιότερες πηγές τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τις φράουλες, τον ανανά, τις πιπεριές, το σέλινο, τον μαϊντανό, την ντομάτα, τα καρότα, τα σπαράγγια, τον αρακά, τα πράσινα κρεμμυδάκια, γενικώς όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά κλπ
Οι σημερινές ανάγκες του ανθρώπου όμως μπορεί να ξεπερνούν τη ικανή και αναγκαία ποσότητα που λαμβάνουμε από την τροφή και γι’ αυτό οδηγούμαστε πολλές φορές στην λήψη επιπλέον βιταμίνης C με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Στο φαρμακείο μας, Κύπρου 99 στην Νίκαια, θα βρείτε μεγάλη γκάμα βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής. www.Farmalab.gr