Πως πρέπει να δίνουμε το φάρμακο στα παιδιά-Farmalab.gr

syropi-gia-paidia-farmalab.gr

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι απευθύνονται στα Κέντρα Δηλητηριάσεων ζητώντας πρώτες βοήθειες για λάθη που έχουν γίνει με τα φάρμακα. Σχεδόν τα 3/4 των τηλεφωνημάτων γίνονται από γονείς παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών, οι οποίοι συχνά μπερδεύουν τα mg, τα ml, τα κουταλάκια (του γλυκού) και τις κουταλιές (της σούπας), όταν πρέπει να δώσουν σιρόπι, γράφει η εφημερίδα «New York Times».

Το πρόβλημα είναι τόσο εκτεταμένο, ώστε προσφάτως πολλές αμερικανικές ιατρικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), άρχισαν να συζητούν μήπως πρέπει να καταργηθούν όλες οι άλλες μονάδες μέτρησης και να ισχύσει για όλα τα σιρόπια μία: αυτή των ml.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics υποστηρίζει αυτήν την κίνηση, καθώς έδειξε πως οι γονείς που χορηγούν τα σιρόπια μετρώντας τα σε ml έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να κάνουν λάθος απ’  ό,τι όσοι τα μετρούν με κουταλάκια του γλυκού ή κουταλιές της σούπας.

«Το κουτάλι της κουζίνας μπορεί να έχει διάφορα μεγέθη και σχήματα, οπότε ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ποσότητα του φαρμάκου που χωράει», λέει ο δρ Ιαν Μ. Πολ, καθηγητής Παιδιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. «Πολύ εύκολα, λοιπόν, μπορεί ένα παιδί να πάρει πολύ μεγάλη δόση».

Εξίσου σημαντικό λάθος είναι να μπερδεύει ένας γονιός την κουταλιά της σούπας με αυτήν του γλυκού: Ακόμα και αν πρόκειται για το ιατρικό, διπλό πλαστικό κουταλάκι που πολλά σιρόπια έχουν στη συσκευασία, το μεγάλο κουτάλι παρέχει τριπλάσια δόση του φαρμάκου από ό,τι το μικρό, συνεπώς πάλι ελλοχεύει κίνδυνος υπερδοσολογίας.

images

Πρόβλημα μπορεί να προκληθεί και από τη χορήγηση μικρότερης δόσης από την επιθυμητή, όπως λένε οι ειδικοί. Εάν λ.χ. πάρει το παιδί μικρότερη ποσότητα του αντιβιοτικού για μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη στο λαιμό, μπορεί να παραταθεί η λοίμωξη ή να δημιουργηθούν επιπλοκές.

Ζητήστε από το φαρμακοποιό σας να σας αναγράψει σαφείς οδηγίες του δοσολογικού σχήματος και τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου.

Πηγή: tanea.gr